Hitta snabbt
Som sjukvårdsbiträde har du olika arbetsuppgifter som avlastar övrig vårdpersonal. Du tar hand om patienter och ser till att de får det de behöver varje dag. Det kan vara att hjälpa dem att tvätta sig, klä på sig och äta.
En annan viktig uppgift som sjukvårdsbiträde är att hjälpa patienter att komma upp och röra sig. Du hjälper även till när de behöver förflyttas mellan olika rum på avdelningar och ser till att de känner sig trygga och bekväma med vad som händer under dagen.
Förutom dessa uppgifter ansvarar du också för att hålla ordning i korridorer och personalrum. Du packar upp och fyller på material och ser till att utrustning och hjälpmedel är rena och står på sin plats. Du kommer att städa rum när patienter blivit utskrivna, dela ut mat, plocka in disk från patientrummen med mera.
Utbildningen har tagits fram i samverkan med NU-sjukvården, som har stora anställningsbehov av sjukvårdsbiträden framöver.
Även Trollhättans Stad och Vänersborgs kommun ser framtida behov av att anställa utbildade vårdbiträden, och kan vara potentiella arbetsgivare.
För att passa som sjukvårdsbiträde är det viktigt att du:
- har ett bra bemötande och är omtänksam.
- kan prata med både patienter och personal.
- tycker om att samarbeta i team.
- är flexibel, då det ofta blir förändringar under arbetsdagen.
- är bra på att organisera.
Upplägg lärlingsutbildning
Uddevalla Vuxenutbildning i samverkan med Kunskapsförbundet Väst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. genomför utbildningen i NU-sjukvårdens lokaler på Norra Älvsborgs Länssjukhus Länk till annan webbplats. och Uddevalla sjukhus Länk till annan webbplats..
En stor del av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande (APL) på sjukhusens avdelningar där du deltar i det dagliga arbetet.
Att vara lärling innebär att du är på din APL-plats minst 70% av din utbildning och resterande tid har du lärarledd utbildning.
Under lärlingstiden följer du arbetsplatsens tider, vilket innebär både dagtid, kvällstid och helger. Du som söker måste vara beredd att ta dig till båda sjukhusen på oregelbundna tider.
Man känner sig behövd och viktig i arbetet inom ortopedin, där jag jobbar. Jag lär mig otroligt mycket och det motiverar mig att fortsätta läsa vidare. Många av oss vill utbilda oss till både undersköterskor och sjuksköterskor, vilket är både roligt och bra för framtiden!
Behörighetskrav
Alla sökande behöver visa att de har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Du som har godkänt betyg i
- svenska, svenska som andraspråk på grundläggande nivå
anses ha visat att du har förutsättningar för sökt utbildning. Om du inte har betyg men har motsvarande kunskaper skall du ansöka till en kunskapsbedömning via vår webbansökan.
Vill du studera vidare inom vård?
Utbildningen till sjukvårdsbiträde motsvarar första delen av undersköterskeutbildningen. Efter din utbildning till sjukvårdsbiträde kan du läsa vidare inom vård och omsorg, till exempel till undersköterska.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri men du får själv bekosta läromedel och resor till och från din arbetsplats (APL).
Dator
Du bör ha tillgång till dator och internet för att kunna följa utbildningen. Vissa delar av undervisningen kan komma att sändas digitalt.
Studiemedel
Utbildningen berättigar till studiemedel. Se information på www.csn.se Länk till annan webbplats..
CSN-period
2024-08-26 – 2025-05-30 = 40 veckor, totalt 900 poäng